Posted by Turkse Media
Jan 10, 2021

Turkse artsen van de Marmara Universiteit in Istanbul hebben een geneesmiddel ontwikkeld tegen het CHAPLE-syndroom, een pas ontdekte dodelijke kinderziekte. Het is een zeldzame genetische aandoening van het immuunsysteem.

Dr. Ahmet Oğuzhan Özen en zijn team van de medische faculteit van de school zullen de geschiedenis ingaan voor het vinden van een behandeling voor de ziekte die zij ook in 2017 als eersten ontdekten.

Het CHAPLE-syndroom wordt ontdekt in de vroege kinderjaren en begint met darmklachten, waaronder buikpijn, diarree en overgeven en leidt tot complicaties zoals vasculaire occlusies en frequente infecties die de dood kunnen veroorzaken.

Het succes van Özen en zijn team is inmiddels geciteerd door het prestigieuze medische tijdschrift Nature Immunology.

“Het [CHAPLE-syndroom] treedt op bij lage albumine- en darmklachten. Patiënten melden zich vaak aan bij het ziekenhuis voor albuminebehandeling. Maar later ontwikkelen zich structurele aandoeningen in de bloedvaten en heeft het bloed de neiging te veel te stollen”, verklaarde de Marmara Universiteit. “Ernstige vasculaire occlusie kan zelfs in de kindertijd optreden. Helaas sterven veel patiënten vroegtijdig als gevolg van deze complicaties.”

De Turkse hoofdarts zei dat zijn team al vijf jaar hard heeft gewerkt om de oorzaak van de ziekte te vinden en dat ze als resultaat van hun intensieve werk een medicijn hebben ontwikkeld die ze Eculizumab noemen. Het medicijn is honderd procent effectief, is benadrukt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-01-2021Source link