Posted by Turkse Media
Apr 09, 2021

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag de Italiaanse ambassadeur in Ankara ontboden na een opmerking van de premier van dat land.

Volgens een verklaring kreeg de Italiaanse ambassadeur te horen dat de opmerkingen van de Italiaanse premier Mario Draghi in strijd waren met de geest van de alliantie tussen Turkije en Italië. Turkije benadrukte dat Draghi onmiddellijk zijn “brutale en lelijke opmerkingen” moest terugnemen.

De Turkse viceminister van Buitenlandse Zaken en directeur van EU-aangelegenheden, Faruk Kaymakçı, vertelde de Italiaanse ambassadeur dat Turkije de opmerkingen van de “benoemde” [dus niet-gekozen] Italiaanse premier over president Recep Tayyip Erdoğan, een leider die met de hoogste aantal stemmen in Europa is gekozen, krachtig veroordeelt.

Draghi noemde Erdoğan op een persconferentie eerder op donderdag een ‘dictator’ naar aanleiding van een valse sofagate, dinsdag aangestoken door EU-leiders in Ankara.

“Ik ben het totaal niet eens met het gedrag van Erdoğan. Ik geloof dat het geen gepast gedrag was. Het speet me echt voor de vernedering die [voorzitter van de Europese Commissie Ursula] von der Leyen moest ondergaan”, zei de Italiaanse premier, verwijzend naar een zitplaatsprobleem op een bijeenkomst van topfunctionarissen van de EU in Turkije.

“We moeten er rekening mee houden dat we met deze, laten we ze noemen wat ze zijn, dictators hoe dan ook moeten samenwerken, openhartig moeten zijn in het uiten van onze uiteenlopende opvattingen, gedragingen en visie op de samenleving, maar we moeten ook bereid zijn om samen te werken om de belangen van ons land te waarborgen. We moeten het juiste evenwicht vinden”, zei de Italiaanse premier.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu veroordeelde ook de opmerkingen van de Italiaanse premier. “We veroordelen deze onaanvaardbare en brutale opmerkingen van de niet-gekozen Italiaanse premier over onze gekozen president.”

“Turkije is een staat die al heel lang bestaat en verwelkomt niet voor de eerste keer gasten. De protocolregels die voor gasten tijdens hun verblijf in Turkije gelden, zijn in lijn met internationale protocolregels en de Turkse gastvrijheid. Er zijn oneerlijke beschuldigingen tegen Turkije. Voorafgaand aan elk bezoek komen kanten bij elkaar voor de stoelindeling. Er is aan het verzoek van de EU voldaan. Een dergelijke zitplaatsopstelling is geregeld na suggesties van de EU-delegatie. Punt.”

De Turkse communicatiedirecteur Fahrettin Altun zei dat de Italiaanse premier “de grenzen heeft overschreden”. “Erdoğan is door het Turkse volk met 52 procent van alle stemmen gekozen als president .Wie op zoek is naar de dictator, moet naar de geschiedenis van Italië kijken”, vervolgde hij.

Vicepresident Fuat Oktay eist dat de Italiaanse premier zijn excuses aanbiedt. “Ik veroordeel de brutale en onfatsoenlijke uitspraken van premier Draghi over onze president, die zijn hele leven rekening heeft gehouden met de belangen van zijn land en natie, bezwaar heeft gemaakt tegen elke vorm van fascisme en elke verkiezing met grote vertrouwen van het volk heeft gewonnen.”

Dinsdag ontving Erdoğan de twee Europese leiders Charles Michel, voorzitter van de EU-Raad en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De twee wisten onderling even niet wie naast Erdoğan mocht zitten. Von der Leyen kreeg geen stoel, maar een meterslange bank naast Michel. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-04-2021Source link