Posted by Turkse Media
Jun 24, 2021

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft donderdag een bijeenkomst gehouden met vrouwelijke leiders binnen zijn partij. De Turkse familieminister Derya Yanık schoof ook aan. De topvrouwen vormen samen een commissie die de strijd tegen vrouwengeweld opvoert.  

De vergadering was gesloten voor de pers en maakt onderdeel uit van de beloofde actieplan tegen vrouwengeweld. Erdoğan beloofde in maart de strijd tegen vrouwengeweld hoog op te nemen in het nieuwe uitgebreide actieplan voor de verbetering van mensenrechten in het land.

“Een van de belangrijkste aspecten met betrekking tot de bescherming van de veiligheid van een individu is de strijd tegen huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen”, sprak Erdoğan toen tijdens een bijeenkomst. Hij onthulde de 11 belangrijkste principes van het actieplan voor mensenrechten, dat uitgevoerd zal worden in de loop van twee jaar.

Het plan is de vrucht van breed overleg met het Turkse volk, benadrukte de Turkse leider. Hij herinnerde iedereen aan de nationale wet inzake de bescherming van het gezin en het voorkomen van geweld tegen vrouwen en noemde het een “zeer progressieve wetgeving”.

Erdoğan beloofde zijn inspanningen voort te zetten om alle instellingen, het maatschappelijk middenveld, de media en de samenleving in het algemeen te steunen tot op de dag dat geen enkele vrouw het slachtoffer wordt van geweld.

“Het actieplan voorziet in een breder netwerk van speciale onderzoeksbureaus in het hele land om misdaden van geweld tegen vrouwen effectiever te onderzoeken.”

In dit opzicht beoogt het actieplan de draagwijdte van de verzwarende omstandigheden voor misdrijven tegen een vrouw uit te breiden, tot zowel de echtgenoot als de gescheiden echtgenoot.

Het plan is verder bedoeld om stalking, inclusief eenzijdige vervolging, strafbaar te stellen als een afzonderlijk misdrijf, terwijl het erop gericht is ervoor te zorgen dat advocaten worden aangesteld om vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld te ondersteunen.

“Het actieplan behandelt de bescherming van de waardigheid en eer van individuen los van de bescherming tegen fysiek geweld”, vertelde Erdoğan.

Istanbul-Conventie

Voor de bestrijding van vrouwengeweld is de omstreden Istanbul-Conventie, die stiekem homoseksulaiteit promootte en een aanslag was op de Turkse familiewaarden, niet voor nodig, benadrukten Turkse politici in maart nadat hun land tot opluchting van veel Turken uit het Europese verdrag stapte.

Het verdrag had als dekmantel ‘het beschermen van geweld tegen vrouwen’. “Dat is al grondwettelijk bepaald”, benadrukten politici in hun reacties.

“We zijn vastbesloten om onze oprechte strijd uit te voeren om het aanzien van Turkse vrouwen in de samenleving te verhogen tot het niveau dat ze verdienen. De oplossing ligt in onze tradities en gebruiken, in onze essentie”, verklaarde de Turkse vicepresident Fuat Oktay.

President Erdoğan benadrukte “elke aanval op de Turkse familie-eenheid te zien als een aanval op het voortbestaan van het Turkse volk”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-06-2021Source link