Posted by Turkse Media
Nov 24, 2020

De EU moet inzien dat het verkeerd bezig is tegen Turkije en begrijpen hoe waardevol Turkije zal zijn als volwaardig lid van het blok, benadrukte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

“We verwachten dat de EU haar fouten erkent en de waarde begrijpt die het lidmaatschap van Turkije aan de unie zal toevoegen. Als dat gebeurt, denken we dat er een productievere relatie ontstaat voor beide partijen”, zei Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een parlementaire bijeenkomst in de Turkse hoofdstad Ankara.

De Turkse minister onderstreepte dat ontwikkelingen in het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Egeïsche Zee de betrekkingen van Turkije met de EU beïnvloeden. Sommige lidstaten brengen hun bilaterale problemen met Turkije naar de EU en schuilen zich achter een zogeheten ‘solidariteitsmasker’, zei hij.

Meeste landen zien het belang in van een dialoog met Turkije voor de stabiliteit van Europa, vertelde de Turkse minister. Turkije benadrukt in al zijn EU-contacten zijn wens om een ​​constructieve dialoog tot stand te brengen.

Turkije vroeg in 1987 het EU-lidmaatschap aan. De toetredingsbesprekingen begonnen in 2005. Maar de onderhandelingen liepen in 2007 vast door bezwaren van de Grieks-Cypriotische regering en door oppositie van Duitsland en Frankrijk.

Afspraken

Ankara zegt ook dat Brussel zijn beloften in het kader van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije van 2016 om vluchtelingen te helpen en nieuwe vluchtelingengolven tegen te gaan, niet is nagekomen.

Turkije vangt momenteel meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op, het grootste aantal ter wereld. Het land trekt daar geld uit eigen zak voor, inmiddels meer dan 40 miljard dollar. De buitenlandse financiële steun is niet noemenswaardig klein.

Oostelijke Middellandse Zee

Met betrekking tot de stappen die in het oostelijke Middellandse Zeegebied zijn genomen tegen Turkije en Turks-Cyprioten, herhaalde Çavuşoğlu dat Turkije oproept tot een dialoog om het geschil op te lossen.

“Maar in tegenstelling tot onze oproep, worden we geconfronteerd met uitsluitende en provocerende maatregelen. Daarom hebben we initiatief genomen in het veld om onze rechten te beschermen zonder de deur voor dialoog te sluiten.”

Çavuşoğlu: “De reden voor de impasse die al meer dan een halve eeuw op Cyprus aan de gang is, is de onverzoenlijke en verwrongen mentaliteit van de Griekse kant. Deze mentaliteit beschouwt de Turks-Cyprioten als geen gelijkwaardige partners maar als een minderheid en wil noch de macht, noch de natuurlijke hulpbronnen van het eiland delen.”

De Turkse minister benadrukte dat Griekenland de druk op etnische Turken die in de regio West-Thracië wonen, heeft opgevoerd, en zei dat Turkije de rechten van zijn landgenoten zal blijven beschermen.

Hij liet ook weten dat Turkije ook blijft samenwerken met de EU voor de organisatie van een conferentie over het oostelijke Middellandse Zeegebied. (LEES meer over de ruzie tussen Turkije en Griekenland en co)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-11-2020Source link