Posted by Turkse Media
Apr 11, 2021

Turkije heeft zijn eerste hybride raketmotor succesvol getest. De raketmotor is voor de geplande maanmissie van Turkije.

Dat maakte de Turkse minister van Technologie en Industrie Mustafa Varank zondag bekend.

Turkije is van plan om een onbemande ruimtevaartuig in 2023 een harde landing op de maan te laten maken als onderdeel van het nationale ruimtevaartprogramma van het land.

Varank vertelde in een interview dat er tijdens de tests de motor tweemaal is gestart: zowel de ontsteking van het Probe Rocket System (SORS) als de eerste ontsteking van de hybride motor vonden succesvol plaats.

“We waren vandaag getuige van twee ontstekingen. Een daarvan was de ontsteking van de motor van de 635 millimeter sonde-raket, die waarschijnlijk volgende maand gelanceerd zal worden. We hebben ook de ontstekingstests uitgevoerd van een kleinere motor die we willen gebruiken tijdens de maanmissie.” In mei wordt vanaf de noordelijke provincie Sinop een monster van de motor gelanceerd.

De hybride motor wordt ontwikkeld door Delta V, een luchtvaart- en ruimtevaarttechnologie-dochteronderneming van het Turkse voorzitterschap van de defensie-industrie.

“Zoals u weet, is Turkije een land dat zijn capaciteiten, vooral op ruimtevaartgebied, aan de wereld wil laten zien en dit vermogen wil commercialiseren om economische voordelen te behalen”, zei de Turkse minister en prees de inspanningen van Turkse jongeren en ingenieurs.

Varank benadrukte ook dat de vloeibare zuurstofoxidatieve hybride motoren een nieuwe technologie zijn die van groot belang is voor Turkije: “In 2023 denken we dat we de eerste stap van ons doel van onze maanmissie kunnen bereiken. In die zin zijn we blij en trots dat we hier de eerste ontstekingen van de motor hebben uitgevoerd.”

Algemeen directeur van Delta V, Arif Karabeyoğlu, zei dat beide motoren naar verwachting presteerden. Er volgen nog honderden tests om de betrouwbaarheid te garanderen. “De tests van de maanmotor zullen vanaf nu versneld plaatsvinden.”

Karabeyoğlu benadrukte ook dat SORS een van de meest geavanceerde hybride raketmotortechnologie ter wereld is, die bestaat uit oxiderende vloeibare en vaste brandstoffen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 11-04-2021Source link