Posted by Turkse Media
Sep 10, 2020

Een toespraak van de Franse president Emmanuel Macron donderdag tijdens een EU-top met leiders van landen rondom het Middellandse Zeegebied heeft veel stof doen opwaaien in Turkije.

Macron zei dat “Turkije geen partner meer is in het Middellandse Zeegebied”, “de samenwerkingen van Turkije met [de officiële] Libische regering onacceptabel zijn”, “Europa harder moet optreden tegen de regering van Erdoğan” en “het Turkse volk beter verdient dan [een leider als] Erdoğan”. Met name die laatste opmerking zorgde voor veel woede in Turkije, dat volop in de tegenaanval ging.

Volgens Ankara zet Macron het lange verleden van zijn koloniaal land voort, terwijl “onze president Erdoğan de belangen van onderdrukte volkeren blijft verdedigen, de vrede blijft beschermen en de [vuile] plannen van kolonialisten in duigen laat vallen”, reageerde woordvoerder Ömer Çelik van de Turkse regeringspartij, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK).

Macron zei dat Europa de pijlen op Erdoğan moet richten en “niet op het Turkse volk”. “Dit is een oud en immoreel spel van de kolonialisten. Ze uiten hun valse liefde aan een volk en buiten hen uit, terwijl ze het altijd op de leiders met vaderlandsliefde hebben gemunt”, reageerde Çelik daarop.

Çelik ging verder dat hij trots is “dat de kolonialistische mentaliteit het gemunt heeft op president Erdoğan”.

Libië

Verwijzend naar de wreedheden die werden ontdekt na de terugtrekking van de Libische krijgsheer en couppleger Khalifa Haftar, gesteund door Macron, zei Çelik: “Macron is verantwoordelijk voor de massagraven van Haftar. Macron probeert nu het koloniale spel in de oostelijke Middellandse Zee te spelen met Griekenland [als lokaas].”

Turkije heeft de internationaal erkende Libische regering gesteund die is gevormd na de afzetting van Muammar Gaddafi in 2011, terwijl Macron Haftar heeft gesteund, een krijgsheer wiens troepen zich nu terugtrekken.

“Hij probeert het spel dat hij in Syrië heeft uitgeprobeerd, maar daarin is gefaald, te verplaatsen naar de Middellandse Zee. Hij richt zich op onze president omdat Erdoğan deze agressie tegenwerkt en niet toestaat”, aldus de Turkse woordvoerder.

‘Koloniale reflexen’

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ook hard. In officiële woorden is verklaard dat de opmerkingen van Macron arrogant zijn, hij in wanhoop verkeert en de Franse president “reflexmatig koloniaal handelt”.

“President Recep Tayyip Erdoğan is een van de leiders in Europa die gekozen is met het grootste percentage van alle stemmen [52%]. Onze president heeft zijn macht altijd ontleend aan het Turkse volk. Het Turkse volk en de regering vormen altijd één hart tegen dergelijke waanvoorstellingen [van Macron]”, verklaarde het ministerie.

Turkije roept Frankrijk op om “een standpunt in te nemen voor verzoening en dialoog” in plaats van “blindelings op te treden als advocaat van Griekenland en de Grieks-Cyprioten, die eenzijdige en provocerende maatregelen nemen en de EU gijzelen vanwege hun bekrompen belangen”.

Turkije verklaarde eerder veelvuldig zich niet te zullen laten bestelen en op te sluiten voor zijn kusten door Griekenland en co. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-09-2020Source link