Posted by Turkse Media
Jul 10, 2021

Turkije blijft een van de grootste humanitaire donoren ter wereld en geeft miljarden dollars uit aan hulp. Op basis van nationaal inkomen staan de Turken op nummer één.

Dat blijkt uit een recent rapport van de in het VK gevestigde Development Initiatives (DI).

In 2020 was Turkije goed voor 26 procent van de totoale wereldwijde humanitaire hulp van 30,9 miljard dollar. De Turken gaven 8,04 miljard dollar uit, een stijging van 5,9 procent op jaarbasis, blijkt uit het Global Humanitarian Assistance Report 2021 dat eind juni werd vrijgegeven.

Turkije komt op de tweede plaats na de Verenigde Staten, die 8,9 miljard uitgaf, een stijging van 6,9 procent in vergelijking met 2019. Duitsland volgt met 3,7 miljard dollar, de EU met 2,6 miljard dollar en het VK met 2,1 miljard dollar.

Turkije staat op de eerste plaats op basis van het nationale inkomen. De Turkse uitgaven voor humanitaire hulp bedroegen 0,98 procent van het bbp, gevolgd door Luxemburg met 0,19 procent, Zweden en Noorwegen elk met 0,16 procent en Denemarken met 0,15 procent.

Turkije stond op de derde plaats in het DI-rapport in 2013, 2014 en 2015, tweede in 2016 en eerste in 2017, 2018 en 2019.

Naast financiële steun aan hulpbehoeftigen vangt Turkije grotendeels op eigen kosten nog eens bijna vier miljoen vluchtelingen op, het hoogste aantal ter wereld.

Daarnaast gaan de Turken met het naderende Offerfeest, vanaf 20 juli, vlees uitdelen in 70 landen.

Grootste ontvangers

Het DI-rapport benadrukte dat Syrië in 2020 de grootste hulpontvanger was en 2,6 miljard dollar ontving.

Jemen ontving 2,15 miljard dollar, Libanon 1,56 miljard dollar, Zuid-Sudan 1,38 miljard dollar en de Democratische Republiek Congo 1,05 miljard dollar.

“Covid-19 heeft de impuls voor het verbeteren van de effectiviteit en efficiëntie van humanitaire hulp vergroot”, aldus het rapport.

Stappen westerse landen onvoldoende

Şenol Topal, Idlib-coördinator voor Fetihder, een Turkse organisatie voor humanitaire hulp, zei dat Turken het helpen van mensen in nood als gevolg van natuurrampen, oorlog en conflicten en armoede als hun menselijke plicht beschouwen.

Hij benadrukte dat hulp een humanitaire verplichting is en dat de Turkse samenleving in dit opzicht gevoelig en behulpzaam is.

Topal ging in op de huidige situatie van de noord-Syrische stad Idlib en zei dat ongeveer vier miljoen mensen in de regio voedsel, medicijnen en bouwmaterialen nodig hebben.

“Hulp van andere landen aan Syrië wordt over het algemeen geleverd door regeringen, niet door de mensen en is onvoldoende”, zei hij, eraan toevoegend dat donorlanden niet mogen discrimineren op basis van etniciteit of religie.

Topal noemde de wereldwijde activiteiten van Fetihder op en zei dat verschillende plaatsen in nood zijn en dat zijn hulpgroep ze probeert te bereiken, onder meer in Syrië, Jemen, Palestina, Afghanistan, Tsjetsjenië, Afrika en de Balkan.

Ömer Özhan Bitlis, het hoofd van Istanbul Ensarları, een in Istanbul gevestigde hulporganisatie, zei dat Turkije in vergelijking met westerse landen in een goede positie verkeert om vluchtelingen op te vangen en te helpen.

Turken vertonen geen racisme of vijandigheid jegens vluchtelingen, zei hij, en voegde eraan toe dat Turkse mensen de Syrische vluchtelingen als hun broeders en zusters zien.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-07-2021Source link