Turkije staat op het punt om overeenkomsten te sluiten met Pakistan en Azerbeidzjan over de civiele ruimtevaartindustrie, zegt minister van Technologie
Het onlangs onthulde nationale ruimtevaartprogramma van Turkije zal het land boven zijn huidige mogelijkheden verheffen en het een belangrijke speler in de ruimtevaarteconomie maken, zei een hoge functionaris woensdag.

“Turkije zal zijn economie met toegevoegde waarde versterken dankzij het programma”, vertelde minister van Industrie en Technologie Mustafa Varank aan de Editors ‘Desk van Anadolu Agency in de hoofdstad Ankara.

Op dinsdag onthulde president Recep Tayyip Erdogan het programma, een routekaart die volgens hem gebaseerd was op realistische en competitieve doelen.

Het programma is voorbereid en zal worden uitgevoerd door de Turkse ruimtevaartorganisatie TUA, waarin de tienjarige visie, strategieën, doelstellingen en projecten van Turkije op het gebied van ruimtevaartbeleid worden uiteengezet.

TUA, uiteengezet in het eerste 100-dagenactieplan dat werd onthuld na de verkiezingsoverwinning van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) in juni, werd in december 2018 opgericht met een presidentieel decreet.

Gezien het succes van het land in de defensie-industrie, zei Varank dat het initiatief Turkije zou helpen ervaring op te doen in de ruimte voor de technologie die het heeft ontwikkeld.

Het programma zal van Turkije zowel een land maken met veel meer toegevoegde waarde als zijn burgers trots maken, onderstreepte hij.

Varank voegde eraan toe dat het programma bedoeld is om een ​​Turkse burger naar de ruimte te sturen als onderdeel van een wetenschappelijke missie en zei: “Onze president hoopt een vrouwelijke astronaut de ruimte in te zien gaan. We zullen ervoor zorgen dat onze meest geschikte burger de missie daar vervult.”

De minister merkte op dat het gebruik van ruimte voor civiele doeleinden internationale samenwerking vereist, en zei dat Turkije zich in de ondertekeningsfase bevindt van overeenkomsten met Pakistan en Azerbeidzjan over zijn ruimteagentschap.

“We zijn in gesprek met de VS, Rusland, Japan, India en China over bilaterale samenwerking”, voegde hij eraan toe.

©TURKINFO.NL

Source link