Posted by Turkse Media
Feb 26, 2021

Turkije heeft vrijdag een besluit van de Tweede Kamer om de kwestie met Armeniërs in 1915 te bestempelen als ‘genocide’ met klem veroordeeld.

Het gaat om een waardeloze poging uit Nederland om de geschiedenis met politieke motieven te herschrijven, benadrukte woordvoerder Hami Aksoy van het Turkse buitenlandministerie. “Het besluit is nietig.”

“De Tweede Kamer is geen plaats om de geschiedenis te herschrijven en te berechten. Degenen die het eens zijn met deze beslissing zoeken niet naar wat er werkelijk gebeurde in 1915, maar zijn populisten die stemmen proberen te winnen”, haalde Aksoy uit.

De Turkse woordvoerder maakte Nederlandse politici duidelijk het VN-Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide van 1948 en de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te moeten onderzoeken en te lezen.

“We nodigen jullie ook uit de inspanningen te steunen om een beter begrip te krijgen van de historische kwestie”, zei Aksoy verwijzend naar een van die inspanningen: het voorstel van Turkije voor een gezamenlijke geschiedeniscommissie, die wordt genegeerd door Armenië. Laatstgenoemde maakt zijn archieven ook niet toegankelijk, terwijl Turkije dat wel doet.

De Turkse woordvoerder was niet klaar met zijn uithaal en zei dat de Tweede Kamer opnieuw los staat van de werkelijkheid “zoals dat de afgelopen jaren veelvuldig het geval is geweest”.

Aksoy nodigt de Nederlandse regering uit om te strijden tegen racisme, Islamofobie en xenofobie in plaats van te discrimineren met als gevolg een gevallen kabinet [toeslagenaffaire]. Ook wordt Nederland geadviseerd geen [valse] besluiten tegen Turkije te nemen, aldus Ankara.

Armeense kwestie

Historici en academici hameren erop dat er geen documenten zijn die bewijzen dat het doden van Armeniërs in 1915 officieel beleid was van het Ottomaanse Rijk. Bekende documenten die in 1919 door de Armeense auteur Aram Andonian zijn gepubliceerd om de ‘opzettelijke bloedbaden te bewijzen’, zijn verzinsels, aldus de Amerikaanse academicus Michael Gunter van de Tennessee Tech University vorig jaar. (LEES meer)

Standpunt Turkije

Het standpunt van Turkije over de gebeurtenissen in 1915 is dat de dood van Armeniërs in Oost-Anatolië plaatsvond toen sommigen van hen de kant van binnenvallende Russen kozen. Ze kwamen daarna in opstand tegen Ottomaanse troepen. Een daaropvolgende verplaatsing van Armeniërs resulteerde in tal van slachtoffers.

Turkije ziet de gebeurtenissen niet als “genocide” en beschrijft het als “een tragedie waarbij beide partijen slachtoffers leden”.

Ankara heeft herhaaldelijk de oprichting van een gezamenlijke commissie van historici uit Turkije en Armenië en internationale experts voorgesteld om het probleem aan te pakken. Armenië werkt daar niet aan mee en weigert diens archieven open te stellen, terwijl Turkije alle beschikbare informatie vrijgeeft.

Armeense lobby

Volgens deskundigen ziet de Armeense lobby de ‘genocide-industrie’ als een bron van inkomst. (LEES meer)

AVIM

De Franse onderzoeker Maxime Gauin van de Eurasian Studies Center (AVIM) zei eerder tegen een nieuwsdienst: “Turkije heeft zijn uiterste best gedaan om de betrekkingen met Armenië te normaliseren. Nu is het tijd dat de Armeense regering iets doet. Ik ben van mening dat de Armeense regering niet wil dat de betrekkingen normaliseren. De Armeense president Serzj Sarkisian heeft het vaker over stukken grondgebied dat ze van Turkije vragen. Armenië gebruikt het (genocide)onderwerp als dekmantel.”

“Telkens als ik Armeense archieven in de VS of Frankrijk wil raadplegen, krijg ik geen antwoord of nog erger: ik krijg te horen dat dat onmogelijk is. Dat is niet het geval bij de Turkse archieven. Die zijn gemakkelijk in te zien en raad te plegen wanneer men dat wil”, aldus de Franse onderzoeker.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-02-2021Source link