Posted by Turkse Media
Jun 22, 2021

Het Turkse coronavaccin gaat Turkovac heten, maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag bekend.

De ontwikkeling van de Turkse coronaprik bevindt zich in de zogeheten fase 3. De eerste vrijwilligers zijn in virtuele aanwezigheid van Erdoğan in het megaziekenhuis van Ankara, het grootste van Europa, ingeënt met Turkovac.

Ook was de Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, getuige van de eerste vrijwilligers die de prikken kregen: Aykut Özdarendeli van de Erciyes Universiteit, een van de wetenschappers die het vaccin ontwikkelden, en Dr. Serhat Ünal, de Turkse coördinator.

Tijdens de ceremonie zei Erdoğan dat Turkije zijn massale inentingsinspanningen heeft opgevoerd met vaccins die uit Duitsland (BioNTech) en China (Sinovac) zijn geïmporteerd, maar dat binnenlandse vaccins in de toekomst gaan helpen de infectie onder controle te houden.

“Het is van cruciaal belang dat we ons eigen vaccin hebben om ons land zo snel mogelijk uit de greep van de pandemie te redden en om de gezondheid en het welzijn van ons land te waarborgen. Met deze studie, die fase 3 is ingegaan, zijn we nu het laatste keerpunt ingegaan in het hebben van ons eigen vaccin”, benadrukte de Turkse leider.

Turkije kondigde deze week de beëindiging van de meeste coronabeperkingen aan vanwege het dalende aantal gevallen, maar Erdoğan riep Turkse burgers ook op zich te laten vaccineren om zichzelf en hun dierbaren tegen het longvirus te beschermen.

“Turkije zal de komende weken de leeftijd om in aanmerking te komen voor een coronaprik verlagen tot 18 jaar”, zei Erdoğan, eraan toevoegend dat met versnelde vaccinatie de covid-19-beperkingen één voor één zullen worden opgeheven.

Koca noemde de vaccinatieceremonie een historisch moment. De minister vertelde hoe de inheemse vaccininspanningen begonnen met de isolatie van het nieuwe coronavirus. “Met steun van de gezondheidsinstituten van Turkije (TUSEB) zijn de inspanningen naar hun huidige vergevorderde stadium bracht.” Daarnaast hebben zich meer dan 840.000 vrijwilligers aangemeld.

Koca onderstreepte dat de veiligheid en werkzaamheid van het Turkse vaccin zijn bewezen in fase 1- en fase 2-onderzoeken. “Vandaag heeft het vaccin zijn eindfase bereikt, wat betekent dat de inhoud vanaf nu niet zal veranderen. Dit is de trots van onze natie.”

De eerste vrijwilliger, Aykut Özdarendeli, reageerde dat Turkije met de ontwikkeling van het vaccin de vruchten heeft geplukt van zijn investeringen in de wetenschap sinds 2013, eraan toevoegend dat Turkije een zeer goede ervaring en infrastructuur heeft, niet alleen nu, maar ook voor toekomstige ziekten die zich kunnen voordoen.

Ünal vertelde ook dat ze trots zijn op de bijdragen die ze hebben geleverd aan de ontwikkeling van vaccins en dat ze hun werk met de wereld zullen delen.

Sinds Turkije in januari een massale vaccinatiecampagne lanceerde, zijn er bijna 43,6 miljoen doses coronavirusvaccins toegediend. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben meer dan 29 miljoen mensen hun eerste dosis gekregen, terwijl meer dan 14,57 miljoen mensen volledig zijn gevaccineerd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-06-2021Source link