Posted by Turkse Media
Nov 07, 2020

Turkije heeft flink bijgedragen aan de schuldverlichting van Somalië. Dat is gedaan door het land ongeveer 2,4 miljoen aan zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR) toe te zeggen, een reservevaluta van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo maakte het Turkse staatsblad donderdag bekend.

De stap valt onder het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) Initiative, een door de Wereldbank en het IMF gecreëerd kader om schuldverlichting te bieden aan de armste landen ter wereld met de zwaarste schuldenlast.

Turkije is betrokken bij het internationale initiatief door de SDR-valuta toe te kennen aan een beheerde rekening voor Somalië, die een middel biedt om fondsenwerving en uitbetaling van de opgebouwde schuld van Somalië aan de financiële instelling te vergemakkelijken.

Volgens het staatsblad van Turkije hebben het IMF en de Wereldbank in maart de schuldverlichting voor het land in de Hoorn van Afrika goedgekeurd.

Dit betekent dat de schuld van Somalië van 5,2 miljard dollar (eind 2018) wordt teruggebracht tot 3,7 miljard dollar in netto contante waarde, een belangrijke stap in de richting van de houdbaarheid van de schuld, meer groei en armoedebestrijding.

Dankzij Turkije krijgt Somalië toegang tot nieuwe financiële middelen van internationale donoren. Dit zou het land moeten helpen de nodige economische hervormingen na te streven.

Somalië is Turkije zeer dankbaar voor de steun. In een reactie op het besluit reageerde Abdulkadir Mohamed Nur, de minister van Justitie van Somalië, op Twitter:

“Mijn oprechte dankbaarheid aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor zijn voortdurende steun aan Somalië, vooral aan de economische hervormingen die ertoe hebben geleid dat Turkije de Somalische schulden aan het IMF heeft afgelost, door dit af te trekken van het geld dat het IMF aan Turkije verschuldigd is.”

Turkije blijft een sterke bondgenoot van Somalië, concludeerde hij.

Somalië heeft al meer dan twintig jaar te maken met langdurige conflicten, kwetsbaarheid en de ineenstorting van de rechtsstaat, instellingen, openbare basisdiensten en het sociale contract, met miljoenen behoeftige burgers als gevolg.

Volgens het IMF leeft bijna 70 procent van de Somaliërs van minder dan 1,90 dollar per dag. De economische groei houdt nauwelijks de bevolkingsgroei bij, die naar schatting 2,8 procent per jaar is.

TIKA

Turkije bouwt via de staatsorganisatie TIKA het Afrikaanse land opnieuw op. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-11-2020Source link

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir