Posted by Turkse Media
Dec 24, 2020

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft deze week tijdens zijn staatsbezoek aan Indonesië gezegd dat beide landen nauwer moeten samenwerken om de moslimgemeenschap te steunen tegen moslimhaat en discriminatie. Ook gaan beide landen nog meer doen voor het welzijn van moslims.

“We moeten de moslimgemeenschap steunen door samen te werken met Indonesië en te strijden tegen Islamofobie”, sprak minister Mevlüt Çavuşoğlu op een persconferentie samen met zijn Indonesische collega Retno Marsudi in Jakarta.

De Turkse minister benadrukte dat de toegenomen Islamofobie en discriminatie een steeds grotere dreiging vormt tegen moslims en zei dat de twee landen zich ook moeten verzetten tegen pogingen om hun Islamitische waarden te schaden.

“Als twee belangrijke moslimlanden moeten we de wederzijdse doelstellingen en belangen van onze landen en de moslimgemeenschap beschermen”, onderstreepte hij.

Handelsbetrekkingen

Ankara en Jakarta genieten al 70 jaar sterke diplomatieke banden. “Het geplande bezoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan volgend jaar aan Indonesië zal leiden tot een Strategische Samenwerkingsraad op hoog niveau tussen beide landen.”

Çavuşoğlu liet weten dat de landen ook waren overeengekomen om het bilaterale handelsvolume te verhogen van de huidige 1,5 miljard dollar naar 10 miljard dollar en om investeringen in beide landen te stimuleren.

De twee topdiplomaten ondertekenden ook een memorandum van overeenstemming over diplomatieke samenwerking, uitwisselingen en opleiding van diplomaten.

Marsudi zei op haar beurt dat de twee partijen overeenkwamen om de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst in 2021 voort te zetten. “De alomvattende economische partnerschapsovereenkomst tussen Turkije en Indonesië heeft het potentieel om de bilaterale handel tussen de twee landen te vergroten”, zei ze.

De Indonesische minister verwelkomde de toenemende belangstelling van Turkse investeerders in Indonesië. “Ik vertelde minister Çavuşoğlu over de arbeidswet die onlangs in Indonesië werd goedgekeurd en moedigde buitenlandse investeringen aan. Ik denk dat dit een gunstiger klimaat zal bieden voor Turkse investeringen hier.”

Welzijn van moslims

Over regionale en mondiale kwesties zei Marsudi dat ze het belang bespraken van het versterken van multilateralisme, een alliantie van meerdere landen die een gemeenschappelijk doel nastreven, in de strijd tegen het coronavirus.

Ze benadrukte dat vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten essentieel zijn voor een wereldwijd herstel in de post-pandemische periode. Turkije en Indonesië zijn overeengekomen om de Organisatie voor Islamitische Samenwerking te versterken om oplossingen te vinden voor het welzijn van moslims, aldus de Indonesische minister.

Bangladesh

De Turkse topdiplomaat vervolgde zijn reis verder naar Bangladesh en opende daar een nieuw ambassadegebouw van Turkije. Ook sprak hij zijn oprechte steun uit aan de Rohingyavluchtelingen die zich in dat land bevinden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-12-2020Source link