Posted by Turkse Media
Jun 12, 2021

De Ali Kuşçu Moskee van de megaluchthaven in Istanbul heeft als eerste moskee ter wereld een zogeheten LEED-certificaat op goudniveau, een veelgebruikt internationaal classificatiesysteem voor duurzame gebouwen, behaald.

Dat is vrijdag door IGA, het bedrijf dat Istanbul Airport runt, bekendgemaakt.

De beoordeling komt van de US Green Building Council (USGBC) en wordt gezien als de meest gebruikte duurzaamheidstool in Amerika. De raad beoordeelt gebouwen op criteria zoals waterefficiëntie, duurzaamheid, energie en atmosfeer, materialen en hulpbronnen, kwaliteit van het binnenmilieu, innovatie, locatie en transport en integratieve processen.

Alle energieverbruikende systemen in de moskee zijn geïnspecteerd en zowel bij montage als bij gebruik is vastgesteld dat deze voldoen aan de beoogde prestatiecriteria. Energie-efficiëntie krijgt prioriteit bij de verlichting en mechanische systemen die in de moskee worden gebruikt en dankzij het ontwerp kan het daglicht optimaal worden benut, is verklaard.

Het meeste bouwafval van de moskee is gerecycled. Al het huishoudelijk en recyclebaar afval dat tijdens de bouw is geproduceerd, werd regelmatig gecontroleerd.

Sinds 1998 heeft LEED een revolutie teweeggebracht in de markt als ‘s werelds belangrijkste maatstaf voor het ontwerp, de constructie en de exploitatie van hoogwaardige groene gebouwen.

Ali Kuşçu Moskee

Het gebedshuis is vernoemd naar Ali Kuşçu, een Turkse astronoom, wiskundige en taalkundige uit de 15e eeuw die zich in het Ottomaanse Rijk vestigde.

De moskee biedt, inclusief het buitenterrein, plaats aan 6.230 personen en heeft een overdekte ruimte van 8.000 vierkante meter.

Ali Kuşçu, oftewel Ala al-Dīn Ali ibn Muhammed, ligt begraven in de Eyüp Sultan-moskee in Istanbul. De Turkse astronoom en wiskundige, die veel heeft bijgedragen aan de wetenschap, wordt elk jaar officieel herdacht door de gemeente Eyüp Sultan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-06-2021Source link