Posted by Turkse Media
Jun 21, 2021

Indonesië overweegt niet om diplomatieke betrekkingen met de nieuwe Israëlische regering aan te gaan, liet een functionaris in Jakarta maandag weten.

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daarmee op een opmerking van de Israëlische ambassadeur in Singapore, Sagi Karni, dat “Tel Aviv bereid is samen te werken met de moslimmeerderheidslanden in Zuidoost-Azië om banden aan te knopen”.

“(Vrede is) de belangrijkste focus van Indonesië op dit moment en we hopen op de heropleving van het vredesproces”, verklaarde Abdul Kadir Jailani, de Indonesische directeur-generaal van het ministerie voor Azië-Pacific en Afrika.

De verklaring van de Israëlische diplomaat, die beweerde dat de ware aard van het conflict tussen Israël en Hamas ligt en niet met het Palestijnse volk, is een poging om de feiten te verdraaien, merkte de Indonesische official op.

Jailani benadrukte dat de kern van het Israëlisch-Palestijnse probleem ligt bij de Israëlische bezetting en onteigening van Palestijnse rechten en grondgebieden.

“Dit is heel duidelijk. Deze feiten zijn al decennia geleden goed ingeburgerd”, benadrukte de Indonesische functionaris. “Aangezien de kern van het probleem het kolonialisme is, gelooft Indonesië dat de enige manier om het op te lossen ligt bij het respecteren van de rechten van het Palestijnse volk volgens internationale parameters.”

Jailani sprak zijn optimisme uit dat dialoog en vrede mogelijk zullen zijn als de rechten van de Palestijnen worden nageleefd en onderstreepte dat Indonesië in de toekomst op verschillende internationale fora Palestina zal blijven steunen.

Eerder op donderdag vertelde de Israëlische ambassadeur aan Jerusalem Post dat “Israël graag wil werken aan het aanknopen van banden met de moslimmeerderheidslanden in Zuidoost-Azië”.

“We zijn bereid om te praten. We zijn bereid om elkaar te ontmoeten en de deur staat wat ons betreft open. Ik denk niet dat het zo moeilijk is om ons te vinden”, citeerde het Israëlische dagblad hem.

Vredesproces moeilijker

De Indonesische official verwacht ook dat het vredesproces tussen Israël en Palestina moeilijker zal zijn onder de nieuwe Israëlische premier Naftali Bennett.

Bennet staat bekend om zijn verzet tegen het idee van een Palestijnse staat en zijn krachtige steun voor de bouw van illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

“Zoals we weten, is de politieke richting van de nieuwe Israëlische regering vrij hard, vooral wat betreft het idee van een tweestatenoplossing en de bouw van illegale nederzettingen”, zei Jailani.

Op een vraag herhaalde hij dat de verandering van leiderschap in Israël geen directe impact heeft op Indonesië, omdat het land geen diplomatieke betrekkingen met Israël onderhoudt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-06-2021Source link