Met trots kunnen wij u mededelen dat wij een partnerschap zijn aangegaan met de Adviesgroep Duurzaam Groen (ADG). ADG is een organisatie dat jarenlang actief is in de energiemarkt en heeft veel kennis en expertise op het gebied van verduurzaming. Zij geven graag advies om aan uw onderneming om kosten te besparen op uw energierekening.

In deze nieuwsbrief behandelen wij 2 casussen om de werkzaamheden van ADG te concretiseren. Aan de hand van de casussen kunt u zien dat er voor elk type bedrijf kosten te besparen zijn door middel van verduurzaming.

Eén van de producten van ADG is het toepassen van het zogeheten “Energie Besparingsmodel”. Dit model bepaalt voor bedrijven hoe zij hun energiebedrijfshuishouding het meest effectief, efficiënt en economisch kunnen inrichten om hier te besparen op het energieverbruik. Hierbij zijn prijs- en efficiencyvoordelen te onderscheiden.

Prijsvoordelen kunnen worden behaald door scherp in te kopen op de energiemarkt. Volgens een beproefde methodiek kan ADG voor bedrijven gunstige condities bedingen bij energieleveranciers.

Efficiencyvoordelen kunnen worden gerealiseerd door enerzijds “op een andere manier te kijken naar de inzet van de verschillende apparaten” bij een bedrijf. Anderzijds wordt bespaard door het toepassen van nieuwe technieken, zoals zonnepanelen, warmtepompen en batterijen.

In onderstaande praktijkvoorbeelden wordt het Strategisch Besparingsmodel nader toegelicht. Het eerste praktijkvoorbeeld betreft een kleine bakkerij te Amsterdam Nieuw West.

De bakkerij heeft een stroomverbruik van 60.000 KWh per jaar en verbruikt 22.000 m3 gas. Begin 2019 heeft ADG voor deze bakkerij een aantal verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd:

Het tweede praktijkvoorbeeld betreft een grote zorginstelling in het midden van het land en heeft bijna 100 locaties en 2.500 medewerkers.

Het geheel van investeringen, besparingen en subsidies is doorgerekend in het Strategisch Besparingsmodel. Alle genoemde bedragen zijn excl. BTW.

De in de praktijkvoorbeelden genoemde subsidie is in 2021 vooralsnog niet meer van toepassing. Een alternatief is gelegen in de het toepassen van fiscale maatregelen zoals de EIA (energie-investeringsaftrek) en/of de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) met vergelijkbare voordelen.

De boven beschreven aanpak zal voor iedere geïnteresseerde onderneming op detailniveau uitgewerkt moeten worden om de ondernemer een exact beeld te kunnen geven van de mogelijkheden voor de onderneming.

Een ondernemer kan ook besluiten een deel van het model te willen toepassen.

Indien een ondernemer geïnteresseerd is in de werking van het model en de mogelijke toepassing hiervan binnen zijn onderneming komt ADG graag met de ondernemer in gesprek om de voorwaarden te bespreken.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ADG per telefoon of per e-mail:

Adviesgroep Duurzaam Groen

 

MKB Voordeelkaart pagina Adviesgroep Duurzaam Groen

 

 Source link

HOGIAF

By HOGIAF