Posted by Turkse Media
Oct 23, 2020

Twee Turks-Franse vrouwen zijn vorige week gewelddadig mishandeld door de politie in de Franse regio Grand Est. Van het incident zijn recent een video en foto’s opgedoken op sociale media. De Franse politie wordt beschuldigd van discriminatie.

Een van de vrouwen, de 22-jarige Hatice Beyazıt, vertelde aan een grote Turkse nieuwsdienst dat zij en haar nicht Sevim Kocatürk op 17 oktober uit eten waren gegaan toen de politie hen liet stoppen voor een routinecontrole.

Maar het ging mis nadat de officier verwees naar een oud incident waarbij Sevim´s broer betrokken was gewest. Ze antwoordde en zei: “Ik bestuur de auto, niet mijn broer.” De politieagent reageerde boos en zei: “Zwijg!”, zei Hatice.

Later kwamen de oom en tante van Hatice om de situatie te kalmeren, maar ook zij werden slachtoffer van discriminatie. “Een van de politieagenten begon me te benaderen, dus strekte ik mijn arm uit en vroeg hem om de sociale afstandsregel van 1,5 meter te respecteren [ter bescherming tegen het coronavirus], aangezien hij geen masker had”, legde de 22-jarige vrouw uit. “Op het moment dat ik dat zei, greep hij mijn arm.”

De politie vuurde ook traangas af op haar nicht Sevim, die haar te hulp probeerde te komen, zei Hatice. Hatice’s tante kreeg ook een klap van de politie terwijl ze probeerde het geweld op te nemen met haar telefoon.

Hatice merkte op dat ze dergelijke incidenten niet eerder in hun regio heeft gezien en zei: “Terwijl hij over de regels sprak, zei een van de agenten tegen Sevim: “Dit is niet jouw land. Je kent de regels hier niet eens.”

Ze gingen diezelfde avond op advies van hun advocaat naar het ziekenhuis en dienden ook een klacht in tegen de politie. Er is een politieonderzoek gestart, melden functionarissen aan de Turkse nieuwsdienst.

Hatice, afgestudeerd aan de business school, zei dat ze voorzitter is van een vereniging genaamd ‘Children’s Aid in Hospital’, die zowel kinderen als ouderen in het ziekenhuis helpt. Ze merkte op dat ze niet genoeg is gesteund na het incident en benadrukte dat ze altijd voor de Franse samenleving heeft gewerkt.

Een Uber-chauffeur genaamd Zohir, die het incident opnam, zei dat hij de politieagent hoorde zeggen: “Je bent geen staatsburger van dit land. Je kent de regels in dit land niet. Je spreekt geen Frans.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-10-2020Source link

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir