Afgelopen dinsdag, 15 september, hebben wij een webinar georganiseerd met Renée de Kuyper als gast. Zij heeft haar kennis en ervaringen over familiebedrijven met de deelnemers gedeeld. In dit artikel delen wij de hoogtepunten van de avond.

Familiebedrijven
71% van de bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Dit zijn er in totaal 180.000, die tezamen verantwoordelijk zijn voor 27% van de totale omzet van Nederland. Familiebedrijven zorgen voor 29% van de banen in Nederland in totaal voor 2,1 miljoen banen. 89% van de familiebedrijven hebben minder dan 10 mensen in dienst.

Familiebedrijven een complex systeem
Zoals te zien is op de onderstaande afbeelding lukt het de slechts 3 procent van de familiebedrijven hun kop boven water te houden na 3 generatiewisselingen. Volgens mevrouw de Kuyper heeft dit verschillende oorzaken. Enkele oorzaken die zij benoemde waren:

  • Kinderen worden te laat betrokken bij het bedrijf
  • Familiebestuur of extern bestuur. Veel familiebedrijven hebben moeite met externe bemoeienis.
  • Aandeelhouders weten vaak niet hoe zij een eerlijke verdeling kunnen maken van de taken
  • Verschil in de denkwijze tussen verschillende generaties
  • Moeizame familieverbanden

 

Hoe is het de 325-jarige familiebedrijf Koninklijke De Kuyper wel gelukt?
Al 10 generaties en 325 jaar is het bedrijf in handen van familieleden. Dit is hun gelukt door duidelijke afspraken met elkaar te maken en dit goed vast te laten leggen bij notarissen. Ook hebben zij onderling richtlijnen gesteld over wat de minimale eisen zijn om in het bestuur te mogen zitten van Koninklijke de Kuyper. Een van de richtlijnen is dat ze minimaal een hbo-opleiding genoten hebben. Daarnaast streven ze er naar om de volgende generatie vroegtijdig te betrekken bij het bedrijf. Renée de Kuyper was al op jonge leeftijd commissaris en deed daarnaast ook haar eigen zaken zodat zij ook buitenhuis ervaring kon opdoen.

Mede door haar ervaring binnen het zesde oudste familiebedrijf van Nederland heeft zij een adviesbureau opgericht om familiebedrijven te helpen met het organiseren van de familie en het familievermogen, het verbeteren van onderlinge samenwerking en communicatie, etc.

Voor meer informatie kunt u kijken op haar website. Mocht u een persoonlijke vraag hebben aan Renée de Kuyper dan kunt u haar mailen via: renee.dekuyper@familiebedrijfadvies.nl

Wilt u de beelden nog terugzien stuur dan een mail naar info@hogiaf.nlSource link

HOGIAF

By HOGIAF

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir