Posted by Turkse Media
Oct 08, 2020

Uit indicatoren blijkt dat de Turkse economie zich sterk herstelt en in 2021 met 5 procent zal groeien.

Dat liet hoofdregionale econoom Roger Kelly van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) weten.

Kelly vertelde in een interview met een Turkse nieuwsdienst dat ze verwachten dat “de Turkse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen en volgend jaar met 5 procent zal groeien”. De krimp is, net al bij andere economieën, te danken aan de coronacrisis.

Turkije is een consumptiegedreven economie en herstelt zich snel, daarom heeft de EBRD een solide groeiprognose voor 2021, benadrukte Kelly.

Hij wees op het belang van macro-economische stabiliteit en zei: “Het feit dat de Centrale Bank onlangs de rente voor het eerst in twee jaar heeft verhoogd, is hopelijk een teken van een hernieuwde focus op macro-economische stabiliteit.”

Kelly zei dat het grootste risico op dit moment is dat de wereldeconomie wordt getroffen door een ernstige tweede golf van de pandemie, met bijbehorende maatregelen voor sociale afstand. “Dit zou een enorme tegenvaller zijn voor de geleidelijke normalisatie van de activiteit die we in Turkije aannemen en zowel de binnenlandse als de externe vraag raken.”

Kansen

De coronacrisis biedt kansen aan de Turkse economie in de vorm van handelsafwijkingen, aangezien bedrijven proberen hun toeleveringsketens te verkorten. “De geografische ligging van Turkije en de flexibele productiebasis zouden het in staat moeten stellen te profiteren van nearshoring, vooral met de EU”, aldus Kelly.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-10-2020Source link