Posted by Turkse Media
Mar 10, 2021

In de Turkse provincie Mersin is woensdag het startsein gegeven van de derde unit van de eerste kerncentrale van het land. Dat is gedaan door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische collega Vladimir Putin.

De kerncentrale genaamd Akkuyu zal jaarlijks 35 miljard kilowattuur elektriciteit produceren om ongeveer 10 procent van het energieverbruik van Turkije te dekken, zei Erdoğan tijdens de virtuele ceremonie.

De Turkse president benadrukte dat de energiecentrale is uitgerust met de meest geavanceerde beveiligingssystemen om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de normen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Het besluit om kernenergie op te nemen in de energie-infrastructuur van Turkije is een strategische stap voor de zekerheid van de energievoorziening, benadrukte Erdoğan. Hij merkte ook op dat het aandeel van binnenlandse en duurzame energie in het geïnstalleerde vermogen een niveau van 63,7 procent heeft bereikt.

De ontdekking van 405 miljard kubieke meter aardgas door Turkije in de Zwarte Zee was een belangrijke stap in de richting van energieonafhankelijkheid, voegde Erdoğan eraan toe, waarbij hij zei dat het land ernaar streeft kernenergie toe te voegen aan de energieproductie van het land, die geen CO2-uitstoot veroorzaakt en milieuvriendelijk is.

Hij benadrukte dat kernenergie een speciale rol speelt in het energiebeleid van Turkije en dat het land in 2023, het honderdjarig bestaan ​​van de oprichting, een van de landen met kernenergie zal worden.

Putin

De Russische president Vladimir Putin woonde ook de ceremonie bij en zei dat de kerncentrale Akkuyu een gezamenlijk project is dat een aanzienlijke bijdrage levert aan de energiezekerheid van Turkije en de economie verder versterkt.

Putin prees op zijn beurt de gezamenlijke inspanningen van de twee landen die het mogelijk hebben gemaakt om ondanks de coronapandemie de bouw van de centrale zoals gepland voort te zetten.

“Ik wil alle deelnemers aan de bouw van de kerncentrale Akkuyu bedanken en nogmaals mijn vertrouwen uitspreken dat de succesvolle uitvoering van dit vlaggenschipproject, zonder overdrijven, niet alleen de bilaterale samenwerking in de energiesector tot een kwalitatief nieuwe niveau zal tillen, maar ook zal bijdragen aan de verdere bevordering van het veelzijdige Russisch-Turkse partnerschap en wederzijds begrip tussen de volkeren van onze landen”, sprak Putin.

Hij benadrukte dat Rusland veel belang hecht aan het Akkuyu-project en beloofde alle nodige hulp en ondersteuning te blijven bieden.

De ingebruikname van de eerste unit van de kerncentrale is gepland voor 2023, wanneer het land het honderdjarig bestaan ​​van de republiek viert. De overige drie eenheden moeten eind 2026 in bedrijf worden genomen.

In mei 2010 werd tussen Turkije en Rusland een intergouvernementele overeenkomst ondertekend voor de moderne kerncentrale Akkuyu, die momenteel in aanbouw is.

Akkuyu NGS

Een 63-jarige droom komt uit, reageerde de toenmalige Turkse energieminister bij het startsein van de bouw van de eerste unit in 2018. “Dit is ook het grootste project van Turkije. De kerncentrale kost 20 miljard dollar en is de veiligste en modernste ooit.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-03-2021Source link