Posted by Turkse Media
Jul 06, 2021

Het Britse parlementslid Naz Shah van de oppositiepartij Labour heeft tijdens een gepassioneerde toespraak in het parlement de emotionele stress en schade aangekaart die moslims over de hele wereld zijn aangedaan door de beledigende cartoons en karikaturen die herhaaldelijk in Europa zijn gepubliceerd.

Ze sprak maandag het Lagerhuis toe over een wetsvoorstel dat vandalisme van standbeelden strafbaar moet stellen en de emotionele schade die wordt veroorzaakt door de vernietiging van dergelijke iconen, moet verminderen.

Als de wet wordt aangenomen, zal een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar worden ingevoerd voor iedereen die schuldig wordt bevonden aan het aanvallen en vernielen van standbeelden.

“Deze voorgestelde wetgeving zal een maximumstraf van 10 jaar inhouden voor mensen die standbeelden beschadigen of aanvallen – waardoor in de Britse wet een aanzienlijk hogere straf wordt opgelegd voor het aanvallen van een standbeeld”, zei ze.

“Wat de vraag oproept: waarom? Waarom krijgt een persoon een veel zwaardere straf voor het aanvallen van een stenen of ijzeren beeld in vergelijking met het beschadigen van een stenen muur of een ijzeren poort, vooral omdat ze in hun fysieke vorm identiek zijn; geen van beiden leven, kunnen niet gewond raken of gekwetst worden en zijn gemaakt van dezelfde elementen, maar voor de een is er veel meer betekenis? Ik vraag gewoon, waarom?”

Shah gebruikte haar toespraak om dezelfde problemen te benadrukken waarmee moslims in het VK en over de hele wereld worden geconfronteerd als het gaat om de laster van wat hen dierbaar is.

“Als moslim, voor mij en miljoenen moslims in dit land en het kwart van de wereldbevolking dat ook moslim is, is er met elke dag en elke ademhaling niets in de wereld dat we meer herdenken en eren dan onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem),” zei ze.

Shah maakte vergelijkingen tussen de gehechtheid van het Britse volk aan figuren als Winston Churchill en Oliver Cromwell en de liefde en genegenheid van moslims voor hun profeet.

Net zoals deze nieuwe wet tot doel heeft historische figuren van het VK te beschermen, moet dezelfde bescherming worden uitgebreid tot figuren en individuen die belangrijk zijn voor andere gemeenschappen, benadrukte de wetgever.

“Als dwepers en racisten onze Profeet (vrede zij met hem) belasteren, belasteren of misbruiken, net zoals sommige mensen dat bijvoorbeel Churchill aandoen, is de emotionele schade die ons hart wordt aangedaan ondraaglijk. Want voor 2 miljard moslims is hij de leider die we herdenken in ons hart, eer in ons leven en vormt hij de basis van onze identiteit en ons bestaan”, benadrukte Shah.

Ze erkende het belang en de symboliek van monumenten in de Britse geschiedenis en verdedigde het recht om te debatteren en het oneens te zijn over de betekenis van een historische figuur, maar voerde aan dat de laster van een historisch monument verkeerd was en diepe verdeeldheid zaaide.

“Tegen degenen die zeggen dat het maar een cartoon is, zal ik niet zeggen dat het slechts een standbeeld is, omdat ik de kracht van het Britse gevoel begrijp als het gaat om onze geschiedenis, onze cultuur en onze identiteit. Het is niet zomaar een tekenfilm en het zijn niet zomaar standbeelden. Ze vertegenwoordigen, symboliseren en betekenen zoveel meer voor ons als mensen”, onderstreepte Shah.

Ze citeerde ook auteur en toneelschrijver George Bernard Shaw, die over de profeet Mohammed zei: “Hij was verreweg de meest opmerkelijke man die ooit een voet op deze aarde heeft gezet. Hij predikte een religie, stichtte een staat, stelde een morele code vast, initieerde talloze sociale en politieke hervormingen, stichtte een krachtige en dynamische samenleving om zijn leringen in praktijk te brengen en bracht een complete revolutie teweeg in de wereld van het menselijk denken en gedrag voor alle tijden.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-07-2021Source link