Posted by Turkse Media
Oct 07, 2020

De Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden heeft zich opnieuw in de binnenlandse aangelegenheden van Turkije gemengd. Hij verzoekt de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan de status van de Aya Sofya Moskee weer te wijzigen in een museum. Ook beschuldigt hij Turkije van “provocerende acties” in het oostelijke Middellandse Zeegebied, terwijl Griekenland onrechtmatig handelt in de regio.

“Ik roep de Turkse president Erdoğan op om zijn recente besluit om Hagia Sophia te veranderen in een moskee ongedaan te maken en de status van deze schat weer te wijzigen in een museum, zodat iedereen gelijke toegang krijgt, ook de orthodoxe gelovigen”, zei Biden.

Daarnaast moet volgens Biden “de regering-Trump Turkije onder druk zetten om af te zien van verdere provocerende acties in de regio tegen Griekenland, inclusief dreigingen met geweld, om de ruimte te creëren voor diplomatie om te slagen”, zei de voormalige vicepresident van Amerika dinsdag.

Erdoğan

In augustus zorgde Biden voor veel ophef in Turkije omdat hij eerder openlijk had geuit “Erdoğan omver te willen werpen” door gebruik te maken van de Turkse oppositie als hij gekozen wordt.

De Republikeinse Volkspartij (CHP) reageerde toen te streven naar de onafhankelijkheid en soevereiniteit van Turkije. De partij accepteert geen opdrachten van een imperiale macht, zei voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu tegen verslaggevers.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu reageerde destijds dat alleen het Turkse volk bepaalt wie aan de macht is in Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-10-2020Source link

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir